Mattes träningshelg i Gnesta

Halloj,

Nu har jag vila och semester, eller har haft, imorgon kommer matte ner för att skjutsa mig hem. Dags att börja jobba!

Matte däremot har varit med vännerna på träningshelg i Gnesta. Där skuttade dom runt på stora hästar…

http://youtu.be/KSKSedKCx8k

Dags att sova, så man ser pigg ut imorgon när Matte och Husse kommer. Gäsp!

/Besse

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Räddad i sista stund och sprutdax!

Hej, hej,

Hur har ni det därute? Här är det bra, snön börjar försvinna och matte har broddat ur. Lite tidigt kanske och eventuellt åker några broddar på igen men det var lastning på programmet i söndags så då åkte brodden bort och sen skippade vi det. Men jag vet inte, det känns som om våren kom av sig lite här. Efter en härlig dag i söndags så drog ett regn in igår och idag så det blev riktigt kulet.

Vår grusväg börjar bli körbar och matte längtar efter träningen. Nu till helgen hade hon tänkt att vi skulle åka iväg till Emma men det tyckte inte vår bil. I måndags när bilfirman bytt däcken hörde dom av sig och sa att vi var tvungen att lämna in pärlan igen. En fjäder var av och behöver bytas. Matte lyckades fjäska sig till en tid innan valborg men inte nu innan helgen. Tack, tack bilen säger jag! Räddad i sista stund :)

Igår och idag har matte fått avlastning av min favorittjej som har varit här och fixat och pysslat och myst -lilla Ida. Småtjejer är bra mysiga. Sötnos! Hon och hennes mamma ska komma på måndagarna framöver och ta hand om mig. Givetvis skärper jag mig lite extra dom dagarna så vi kan visa matte att det funkar. Henne vill jag inte mista.

Idag har veterinären varit här också. Dags för årliga sprutan förstås, det var tid att träffa Marianne. Cashs matte Madde var snäll och hjälpte till för matte drog iväg med jobbet. Tack, tack!
Gnägg!
Besse

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vår? Eller inte vår?

Hej, hej,

Vår eller inte vår, det är frågan… Inte kändes det som idag. Mera som höst faktiskt. Duggregn och någon plusgrad, Brrr. Men jag som har gått utan täcke några veckor nu fick på mig täcket idag innan regnet kom så det var inte så farligt. Det ska tydligen fortsätta inatt och imorgon också. Härligt – not!

Men kanske kan det ta bort den sista isen som ligger på grusvägen här? De vore bra för matte vågar ännu inte köra iväg med mig och transporten så länge den ligger där den ligger i. Klokt kanske, men lite tråkigt och definitivt mesigt. Det var ju riktigt härligt att vara iväg och träna då sist när Björn skjutsade mig. (Berätta inte för matte att jag skrivit det, då är det väl kört). Emma frågade om vi ville komma och träna imorgon men matte fick säga nej, dels för att hon lovat bort sig till Husse (känner mig lite dizzad!), dels för att hon mesar med att köra på isen. Tråkigt!

Men hon har bokat in en promenad till ridskolan på söndagseftermiddagen i alla fall. Om regnet gör ett bra jobb imorgon kanske isen är borta och vi kan åka dit, det vore skönt. Det är ju rätt tråkigt att gå på gångbanorna bland alla hundar och barnvagnar. Det är ju på eftermiddagen med så kanske finns det chans.

Matte är mer och mer inne på att byta bil, problemet är bara till vad? Något fyrhjulsdrivet som känns vettigt och prisvärt, bra på att dra men samtidigt inte för stort och inte för hög bränsleförbrukning eftersom dom åker rätt långt och det måste få dra minst 1350 på B-körkort (så att jag får åka med). Har ni förslag? Mattes pappa föreslog en Subaru Forester, Björn en Skoda Yeti, någon annan en SAAB och ju fler förslag desto mer velar matte och desto tråkigare tycket Husse att hon är när hon velar.  Det blir nog ingen ny bil… jag får hoppas på Monicas ridbana istället men den får vi ju inte innan snön är borta i alla fall. Och den försvinner väl inte alls i år om det fortsätter så här. Fast egentligen går det ju ingen nöd på mig. Vi har ju grusvägarna att träna på.

Igår var vi ute med Jord och Vinur på en sväng till bommen i Älta, gamla vanliga svängen 1A. Men den var inte helt vanlig för det skulle travas några steg och sedan saktas av och sedan travas och sedan saktas av. Så sas det och vi tog sista platsen i ledet men efter några gånger så fick vi stoppa upp och fråga om dom andra ångrat sig. Det var nämligen lite taskig disiplin till att börja med. 6 steg blev snarare 15och en gång drog Vinur iväg helt hela raksträckan. Men det visade sig att det berodde mest på att dom bara räknade varannat steg mot hur vi räkande. Lägg där till lite problem med kommunikationen. Man skulle ha mattar som går med på det! Inte då, min matte är hopplös med sin tråkiga disiplin. Då velas det inte minsann… När dom andra försvann framåt fick jag snällt fortsätta med den planerade övningen. Inte ens när dom andra galopperade iväg upp för backen fick jag hänga på direkt för matte tyckte att vi fortfarande hade lite av nedförsbacken kvar att skritta… Vi skrittar ju alltid i nerförslut hur litet det än är. Men snäll som man är (mestadels) så gjorde man ju som man blev tillsagt. Väl hemma på gårdsplanen gjorde vi några galoppfattningar och ryggningar  över till galopp eftersom matte tyckte att jag hade bra drag i benen så det skulle passa. Det gick väl sådär men gårdplanen är i alla fall ganska bra för tillfället, mjuk och skön så nedföran inte känns så farligt i benen. Hyfsad träning. Sen har vi startat vårens konditionsträning med några varv på kyrkogårdsrundan med.

Nästa vecka får jag lite välbehövlig vila i solen (våren ska komma då sägs det) eftersom Marianne kommer med vaccinationssprutan på tisdag så att vi har det avklarat.

Gnägg i vårsolen!

/Besse

 

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Film från Clinic med Emma på Hammarby

Hej på er!

Nu var det så där länge sedan sist igen… Ja vad ska jag säga? Här har det hänt massor sedan sist. Babar har kommit hem igen från sitt träningsläger – oj, vad snygg han blivit. Vi andra är ungefär lika vinterslappa som man kan tänka sig i jämförelse. Men matte och jag försöker att hålla igång. Första träningen har blivit avklarad – en clinicdag med Emma på Hammarby. Björn och Birgitta var snälla och skjutsade oss för matte har fortfarande inte fått tag på någon bra vinterbil. Här kommer en liten film från lektionen på eftermiddagen när jag och Emma försökte få matte att lära sig skänkelvikningar i galopp. Roligt med nya övningar!

Ha det gott alla vänner!

/Besse

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Sötnosen Ida!

Hej, hej,

Solsolen börjar leta sig hit! Den är fortfarande lite för långt bort men ändå märker man att den vill närmare och tränga undan snön. Jag har börjat fälla vinterpälsen nu, det känns som om den inte behövs så mycket längre. Ett gott tecken säger matte som samtidigt som hon klagar över alla hår ser lite gladare ut.

Jag har fått en ny skötare! En underbart trevlig lite tjej som heter Ida. Matte håller på och visar henne allt man behöver veta för att kunna skämma bort mig. Hon är tolv år och tanken är att hon och jag ska gå promenader ihop till att börja med. Och mysa och äta godis förstås… Idag har hon varit här själv för första gången utan matte ihop med sin mamma och hunden Emil. Hon fixade och donade och sen gick vi på prommis. Trevligt! På torsdag kommer hon igen för den här veckan har hon lov, lilla tjejen.

Matte skulle komma ut i kväll och kolla till det och lägga in ny torv i boxen. Imorgon har vi tillsyn här, länstyrelsen kommer. Men det går säkert bra, får vi hoppas.

Matte har varit nyttig i helgen och tränat för Emma. Det kan hon behöva. Som tur är ställde Rulle upp som tränare så att jag kunde gå hemma i hagen och skrota hela dagen. Fast igår fick jag allt vakna till. Då tog vi en härlig sväng bortåt vägarna. Vi och alla andra var ute så det blev intervallträning med korta galopper och traver mellan sällskapen. Solen sken och matte också!

Gnägg på er!
Besse

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

I ur och skur!

Hej, hej!

Vilket tråkigt väder vi hade igår. I helgen var det sol och fint, om än isigt på vägarna. Men igår? Snöblask och grått igen. Jag tänkte på eftermiddagen att i kväll kan ju ändå inte matte få för sig att vi ska ge oss ut.

Jodå! Hon verkar blivit någon sorts renlevnadsmänniska nu för tiden. Hon kom promenerande från bussen någon gång vid femtiden, blöt och dan. Men tro inte att det gjorde att hon ville stanna inne och mysa och mata mig med godis. Nej då, ut skulle vi. Jag hade precis börjat torka om halsen efter att ha varit ute med kompisarna hela dagen men hon lyssnade inte på mina protester. Vinur och Jord fick också följa med för Katarina och Helene är visst lika tokiga. Dom stackarna var blöta från öra till hov för dom hade inte haft något täcke. Som tur är fick dom det då när vi skulle ge oss ut. Vi tog en tur runt kyrkogården i mörkret och de enda vi mötte var några lika knäppa hundägare som tvingat ut sina hundar att promenera. Vi bytte menande blickar och suckade, stackars oss.

Tror ni att det var med skadeglädje jag stod och mös i min box med en påse hö när matte tog på sig vanliga jackan och lämnade stallet för att promenera hem? Jodå, och det kunde hon ha om hon nu ska leva så hurtigt. Hon kommer här traskande nästan varje dag och ändå ska hon ha ut mig.

Var är våren? Jag beställde i god tid men än har den inte dykt upp? Skicka hit den om ni ser den, den är saknad.

Gnägg på er därute!

/Besse

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Prao hos ridskolehästarna…

Egentligen började jag ana oråd redan när matte kom… Klockan var bara sju på morgonen och hon brukar sällan masa sig hit till frukost, vi hade ju inte hunnit sätta i oss vårt hö klart när hon kom. Säkert nåt jobbigt i görningen, tänkte jag, bäst jag smiter. Jag lämnade det sista höet och började lufsa bort mot skogsdungen men så klart, matte hann i fatt mig med grimman. Snäll som man är så kom man med in i alla fall.

Matte sadlade och fixade, sen åkte mitt nya reflexskrittäcke på ovanpå sadeln. Då började jag verkligen ana oråd… Vad nu? Det visade sig att vi skulle promenera bort till Fårdala ridhus igen. Matte hade bokat med oss på lektionshästarnas extra dressyrträning idag. Dom har tydligen lite olika träningar då och då på söndagarna och idag var det alltså dressyr på programmet. Vi promenerade bortåt vid åtta-tiden och Tyresö låg tyst och lugnt. Vi såg någon morgonpigg hundägare och några få bilar men i övrigt sov nog dom flesta.

Väl framme så visade det sig att matte och ridskoleeleverna skulle ha teorigenomgång först. Jag fick gå ner till något dom  kallade för isolerstallet. Där utanför hittade matte en rasthage åt mig som vi lånade. Matte sadlade av så länge och jag fick lite lusernhack som hon hade plockat med i en påse. I hagarna brevid stod några av hästarna som hade ledigt från jobbet för stunden. Dom undrade lite vem jag var och vad jag gjorde där och stod och tittade på mig över staketet.

När matte kom tillbaka gick vi upp till ridhuset. Efter lite uppvärmning med sits och koordinations-övningar (nog så bra för matte!) visade det sig att vi skulle göra en övning som matte inte gjort och en annan som vi hade koll på. Den vi inte provat var skänkelvikning in till X och ut igen men med ställning åt fel håll. Lite ovant kändes det allt men det gick allt att göra. Tanken med den var att få koll på ytterbogen, eller hmmm, det som är ytterbog i vanliga fall och som brukar kunna falla ut. Den blev helt plötsligt innerbog och skulle därigenom bli lättare att hålla på plats. Låg nog nåt i det…

På andra långsidan skulle vi rida förvänd galopp. Ridläraren ställde ut två koner och dom skulle vi runda. Matte trodde först att detta var samma övning som vi brukar göra ibland för Emma men det visade sig att det var en enklare variant. För Emma tar vi alltid varvets rätta galopp och ger oss in till konerna och ut igen och ska behålla den galoppen så att den blir förvänd. Nu skulle vi fatta andra galoppen och kunde använda serpentinen för att göra det enklare att behålla den galoppen. Vi red oftast rakt fram för vi kan ju förvänd galopp bra så länge vi bara ska rakt fram. Borta vid hörnet som brukar vara det svåra eftersom matte envisas med att ställa åt fel håll skulle vi ändå bryta av till trav så det var lugnt.

Överlag var det en bra träning. Jag fick mestadels beröm, speciellt för galopperna. Det är ju precis som det borde va för jag har ju koll! Matte fick en del kommentarer som var befogade att rätta sig efter men hon fick faktiskt lite beröm också. Men ridläraren kom på mig med att maska i traven. Gasa med spöet sa hon till matte! Inte bra det där när dom kommer på ens smarta tricks… Matte var också ganska nöjd efteråt men kom på att hon var ringrostig på nedsittningen och ännu mer ringrostig när hon skulle sitta ett, stå två eller sitta två, stå ett osv.  Jag kan tänka mig att hon kommer jobba med det framöver på våra uteturer.   

Sen lämnade vi ridskolehästarna och begav oss promenerande hemåt. Jag var ganska svettig och det var skönt att få gå. På vägen hem var det lite mera liv och rörelse. Hundarna hade fått ut sina ägare och bilarna var några flera. En farbror med kryckor som vi traskade om såg lite förvånat på mig men hälsade glatt. Det är bra för självförtroendet att ut och promenera på gångvägarna här. Sällan får man höra så många som säjer till en att man är fin eller söt som då. Mys! Nu är det skönt att vara hemma och jag ska bara lata mig resten av dagen! Matte sa att hon skulle det med…

Gnägg!

/Besse

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Brrrr – 20C

Hej, hej,

Brrrr! Skit vad kallt! -20 sa termometern här vid tiotiden. . Lite väl väl? Torven i min box var frusen när matte skulle städa så nu får jag har torv med spån på. Det kan ju bli härligt i kväll och säkert bra första kvällarna, sen får vi väl se.

Det var lite för kallt för att jag skulle vilja ut och motionera idag. Som tur var kunde jag skicka iväg matte till Rulle för att rida lektion. Men först fixade hon som sagt mitt rum och käk. Jag lyckades snika till mig en bytta extra mat innan hon åkte med. En bra dag!

Gnägg!

/Besse

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Mystur i snön och försvunnen Hovis!

Hej där,

Det var lite mystiskt i början av veckan här hos oss. Hovis-Gunnar skulle komma till mig i tisdags klockan 18 och jag gjorde mig redo. Jag snyggade till hovarna så jag skulle se lite ren och proper ut, tog av mig snösulorna och matte och jag gick några varv och värmde upp. Sen gick vi in och väntade. Vi väntade… Matte ringde men fick inget svar… vi väntade… och matte ringde igen men fick inget svar. Hon var kvar några timmar hos mig men Gunnar dök aldrig upp. Det verkade faktiskt som om Gunnar var försvunnen! Vi blev lite oroliga för att det hänt honom något men försökte intala oss att han nog bara glömt bort att föra in vår tid i kalendern. Matte har försökt ringa honom resten av veckan och idag hörde han av sig. Han hade varit iväg från sin telefon (hade säkert en välbehövlig semester) och missat vår inbokade tid. Han kommer till mig på söndag istället. Tur att inget hänt i alla fall och att han ville komma och hälsa på! Jag har lite strålröta som matte ville att han kollar till och ena skon sitter lite halvdåligt så det kan vara bra.

Igår var jag och Derek ute med våra mattar på en skön tur i kvällen. Vägen är plogad från den sista snön vi fick i tisdags och träden och snöhögarna är vita och lyses upp av belysningen i Älta och Tyresö så att vi kunde trava utan att tycka att det var för mörkt. Tina passade på att prova en ny sadel på Derek som verkade sitta bra och så passade mattarna på att se om vi kunde hålla sams jämsides på vägen. Jag brukar ju inte vara så mycket för det där med att vara jämsides med polaren när man luffar ut för då babblar alltid mattarna så man får sår i öronen. Är man bakom brukar dom tystna efter ett tag så man kan njuta av lugnet. Men igår var matte och Tina envisa så då fick vi ställa upp. Vi skötte oss och struntade i att tävla i traven bara för att göra dom glada, det var ju ändå torsdag.

Brrrr! Idag är det kallt ute. Blir nog ingen ridning för mig ikväll, matte fryser säkert för mycket!

Ta det lugnt därute!

/Besse

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vintersol!

Underbart, vilket vinterväder! Jag passade på att ge mig ut en sväng med matte och isis-polarna Jord och Vinur. Vi är nog lika lurviga alla tre förresten!
Gnägg!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar