Prao hos ridskolehästarna…

Egentligen började jag ana oråd redan när matte kom… Klockan var bara sju på morgonen och hon brukar sällan masa sig hit till frukost, vi hade ju inte hunnit sätta i oss vårt hö klart när hon kom. Säkert nåt jobbigt i görningen, tänkte jag, bäst jag smiter. Jag lämnade det sista höet och började lufsa bort mot skogsdungen men så klart, matte hann i fatt mig med grimman. Snäll som man är så kom man med in i alla fall.

Matte sadlade och fixade, sen åkte mitt nya reflexskrittäcke på ovanpå sadeln. Då började jag verkligen ana oråd… Vad nu? Det visade sig att vi skulle promenera bort till Fårdala ridhus igen. Matte hade bokat med oss på lektionshästarnas extra dressyrträning idag. Dom har tydligen lite olika träningar då och då på söndagarna och idag var det alltså dressyr på programmet. Vi promenerade bortåt vid åtta-tiden och Tyresö låg tyst och lugnt. Vi såg någon morgonpigg hundägare och några få bilar men i övrigt sov nog dom flesta.

Väl framme så visade det sig att matte och ridskoleeleverna skulle ha teorigenomgång först. Jag fick gå ner till något dom  kallade för isolerstallet. Där utanför hittade matte en rasthage åt mig som vi lånade. Matte sadlade av så länge och jag fick lite lusernhack som hon hade plockat med i en påse. I hagarna brevid stod några av hästarna som hade ledigt från jobbet för stunden. Dom undrade lite vem jag var och vad jag gjorde där och stod och tittade på mig över staketet.

När matte kom tillbaka gick vi upp till ridhuset. Efter lite uppvärmning med sits och koordinations-övningar (nog så bra för matte!) visade det sig att vi skulle göra en övning som matte inte gjort och en annan som vi hade koll på. Den vi inte provat var skänkelvikning in till X och ut igen men med ställning åt fel håll. Lite ovant kändes det allt men det gick allt att göra. Tanken med den var att få koll på ytterbogen, eller hmmm, det som är ytterbog i vanliga fall och som brukar kunna falla ut. Den blev helt plötsligt innerbog och skulle därigenom bli lättare att hålla på plats. Låg nog nåt i det…

På andra långsidan skulle vi rida förvänd galopp. Ridläraren ställde ut två koner och dom skulle vi runda. Matte trodde först att detta var samma övning som vi brukar göra ibland för Emma men det visade sig att det var en enklare variant. För Emma tar vi alltid varvets rätta galopp och ger oss in till konerna och ut igen och ska behålla den galoppen så att den blir förvänd. Nu skulle vi fatta andra galoppen och kunde använda serpentinen för att göra det enklare att behålla den galoppen. Vi red oftast rakt fram för vi kan ju förvänd galopp bra så länge vi bara ska rakt fram. Borta vid hörnet som brukar vara det svåra eftersom matte envisas med att ställa åt fel håll skulle vi ändå bryta av till trav så det var lugnt.

Överlag var det en bra träning. Jag fick mestadels beröm, speciellt för galopperna. Det är ju precis som det borde va för jag har ju koll! Matte fick en del kommentarer som var befogade att rätta sig efter men hon fick faktiskt lite beröm också. Men ridläraren kom på mig med att maska i traven. Gasa med spöet sa hon till matte! Inte bra det där när dom kommer på ens smarta tricks… Matte var också ganska nöjd efteråt men kom på att hon var ringrostig på nedsittningen och ännu mer ringrostig när hon skulle sitta ett, stå två eller sitta två, stå ett osv.  Jag kan tänka mig att hon kommer jobba med det framöver på våra uteturer.   

Sen lämnade vi ridskolehästarna och begav oss promenerande hemåt. Jag var ganska svettig och det var skönt att få gå. På vägen hem var det lite mera liv och rörelse. Hundarna hade fått ut sina ägare och bilarna var några flera. En farbror med kryckor som vi traskade om såg lite förvånat på mig men hälsade glatt. Det är bra för självförtroendet att ut och promenera på gångvägarna här. Sällan får man höra så många som säjer till en att man är fin eller söt som då. Mys! Nu är det skönt att vara hemma och jag ska bara lata mig resten av dagen! Matte sa att hon skulle det med…

Gnägg!

/Besse

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *